+

TEDAVİLER

Çoçuk Diş Tedavisi

14 yaşa kadar olan çocukların süt ile kalıcı dişlerinin sağlıklı gelişimi ve korunmasıyla çoçuk diş hekimliği bölümü ilgilenir. Bu bölümün uzmanları Pedodontist'tir.


Pedodontik uygulamaların başarısında bir çok faktörün rolü vardır ancak başarının temelini hasta-hekim ilişkisi oluşturmaktadır. Kurulan iletişim sayesinde çocuğun korku ve endişesi azaltılabilir, kendini güvende hissetmesi, uyumlu olması ve rahatlaması sağlanır.


Süt dişleri altıncı aydan itibaren sürmeye başlar. Çocuk 2,5 yaşına geldiğinde sürme tamamlanmış olur. Ancak genetik sebeplerle daha geç veya erken sürmeleri de söz konusu olabilir. Çocuklarda çok erken yaşlarda biberon çürüğü görülebildiği için, ilk diş hekimi muayenesinin ortalama 1 yaş civarında yapılması daha sonra oluşabilecek olumsuzlukları önleyecektir.  

Çocuklarda Süt Dişlerinin Önemi

Süt diş dizisi tamamlandığında ağızda 8 kesici, 4 köpek ve 8 azı dişinden oluşan toplam 20 süt dişi vardır. Süt dişleri geçici olduğu için ebeveynler tarafından genellikle nasıl olsa bu dişler değişecek denerek pek önemsenmez. Dolayısıyla bu tarz düşünce süt dişlerinin temizliğinin ihmaline ve çürümesine sebep olur. 


Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Bunların yanında hiç kimsenin çocuğunda görmek istemeyeceği ciddi estetik sorunlara yol açmaktadır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. 


Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açar. Bu dönemdeki tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine  romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar sebep olabilecektir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, nasıl olsa yerine yenileri gelecek  yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir.


Çoçuk Diş Hekimliği aşağıdaki konuları kapsar


  • Bebeğin anne karnındaki yaşamında süt dişlerinin gelişmesini ve kireçlenmesini etkileyen faktörleri,
  • Doğum sonrası, bebeklerde diş sürmesi ve diş sürmesini etkileyen faktörleri,
  • Kalıcı dişlerin gelişimi-kireçlenmesi ve sürmesini,
  • Çocukların süt ve kalıcı dişlerindeki çürükleri ve bunların tedavi yöntemlerini,
  • Çocukların ağız-diş sağlığını koruma yöntemlerini,
  • Çocuk hastalarda ağız-diş bulgularının sistemik hastalıklarla ilişkisini,
  • Koruyucu diş hekimliğini,
  • Diş travmaları ve tedavilerini
  • Zihinsel engelli çocuklarda koruyucu hekimlik ve diş tedavilerini,
  • Erken süt dişi kayıpları nedeniyle ileride ortaya çıkabilecek sorunların önlenmesi uygulamalarını kapsamaktadır.