+

TEDAVİLER

Kanal Tedavisi

Doğal dişlerimizin yerini herhangi bir yapay diş tutmaz. Dişlerin mümkün olduğunca yapılan tedavilerde, canlı olarak kalmasına dikkat edilmelidir.


İlerleyen diş çürüğünün dişin canlı dokusuna diğer adı ile pulpaya inmesi sonucu bu dokunun çıkarılması işlemidir. Yapılan işlemler sonucunda doku çıkarılınca meydana gelen boşluk temizleme, şekillendirme ve kurutma aşamalarından sonra doldurulur. 


Kanal tedavisi yapılmış olan diş, estetik ve fonksiyonel bakımdan ağızda kalmaya devam eder. Kullanılan esnek eğeler eğri kök kanallarına kolay bir şekilde girebilmektedir. Bunun dışında, kanal içine enjekte edilen sıvı ve bu sıvıya ışık verilerek kanal içindeki tüm bakteri ,virüs,mantar ve sporlu bakteriler de yok edilir. Bazı durumlarda, enfeksiyonlu ve apseli dişlere de kanal tedavisi yapılmışsa, bazen bu enfeksiyon veya apse tekrarlayabilir. Buna benzer durumlarda kanal tedavisi tekrar yapılabilir. Eğer Kanal tedavisi tekrarı sorunu çözmez ise cerrahi yöntemlere başvurulur.


İyi kanal tedavisi yapılan bir diş uzun yıllar kullanılabilir fakat dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Diş canlılığını yitirdiğinden daha kuru ve kırılgan hale gelir. Genelde de geniş çürüklü dişlere kanal tedavisi yapılmaktadır. Üzerlerine yapılan dolgular da geniş olacağından hastalar o dişlerle çok sert yiyecekler yememeye özen göstermelidir. Yoksa dişlerin köklerine kadar uzanan kırıklar oluşabilir ve dişin çekilmesi gerekir. Çok geniş yüzeyli dolgularda bazen kaplama yapılmaktadır. Bu dolgular ve kaplamalar, belirli aralıklarla diş doktorlarına kontrol ettirilmelidir.


Ağrı yaptığı halde diş hekimine gitmeyen kişilerde, diş içerisinde yer alan enfeksiyon kök ucundan dışarı çıkarak çene kemiği içinde apse oluşturabiliyor. Bu apse kemikte erime oluşturarak diş etine geçer ve şişlik meydana gelir. Buna benzer durumlarda bazen yine kanal tedavisi yapılabilmekte bazen de çekim yapılmaktadır.