Warning: Use of undefined constant pid - assumed 'pid' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/gulkuafo/gebzedis.com/index.php on line 9
Merak Ettikleriniz - Sorularınız
+

POLİKLİNİĞİMİZ

Merak Ettikleriniz

Dişeti hastalığı nasıl anlaşılır?


En basit olarak diş etlerinde kendiliğinden veya fırçalama ile oluşan kanamalar dişeti hastalığının ilk belirtisi sayılabilir.


Dişeti hastalığı nasıl anlaşılır?


Dişeti hastalığının sebebi mikrobiyal dental plaktır. Mikrobiyal dental plak içinde bulunan mikroorganizmalar ve onların artık ürünleri dişetinde hastalığa yol açarlar. Plağın düzenli olarak diş fırçası ile uzaklaştırılmaması sonucunda dişler üzerinde diştaşı oluşmaya başlar. Diştaşı varlığı ve dental plağın mevcudiyeti dişeti hastalığına neden olur. Gingivitis olarak bilinen bu tablo uzun dönemde tedavi edilmezse ilerler ve periodontitise dönüşür. Gingivitis tedavisinde dişler üzerindeki tüm sert ve yumuşak eklentiler uzaklaştırılır. Dental plak ve diştaşı temizliği yapılır. Ardından hastaya doğru diş fırçalama ve arayüz temizliği hakkında bilgi verilir. 6 aylık rutin kontrollerle hastanın dişeti sağlığı iade edilir.


Diştaşı temizliği zararlı mıdır, nekadar sıklıkla yapılmalıdır?


Hayır. Diştaşları ve dental plak periodontal hastalığın(dişeti hastalığı) ana etkenlerinden biridir. Doğal olarak hastalığın tedavisi ve tekrarının önüne geçilmesinde diştaşlarının ortadan kaldırılması önem taşımaktadır.


Dişlerim sallanıyor, ne yapmam lazım?


Dişler kendilerini destekleyen çene kemiği içine yerleşmişlerdir. Dişlerde hastanın fark ettiği düzeydeki sallanma, periodontal hastalığın(dişeti hastalığı) oldukça ilerlediğinin göstergesidir. Önerilen en kısa süre içinde uzman hekim tarafından gerekli periodontal tedavilere başlanmasıdır.


Diş çürüğü nedir ve nasıl oluşur?


Diş dokularının çeşitli mikroorganizmaların etkisiyle harabiyete uğraması olarak tanımlanabilir. Çürük oluşumunda ağız içindeki bakteriler, zaman ve beslenme etkilidir.


Diş tedavileri sırasında ağrı hissedecek miyim?


Bütün işlemler lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Çocuk hastalarımız ve özellikle iğne fobisi olan hastalarımız için lokal anesteziden önce dişeti yüzeyinde topikal anestezik jellerle ya da spreylerle anestezi sağlanmaktadır.


Çok küçük yaştaki çocuk hastalar, diş hekimi fobisi olan hastalar ve mental retarde hastaların tedavileri anestezi uzmanı tarafından yapılan bilinçli sedasyon altında da yapılabilir.


Kullanılan anesteziklerin hastaya bir zararı var mı?


Dental müdahalelerde kullanılan lokal anestezik maddelerin herhangi bir zararı yoktur.


Pulpa dokusu ve kanal tedavisi nedir?


Her dişin içerisinde dişe canlılık verip besleyen damar sinir kompleksinden oluşmuş bağ dokusu vardır. Bu dokuya pulpa dokusu adı verilir. Diş hastalıkları sağlıklı pulpa dokusunun çürük, travma vb. sebeplerle iltihaplanması sonucu meydana gelir. Bu durumda uygulanması gereken tedavi kanal tedavisidir.
Çürük, travma veya başka sebeplerle cansız(devital) hale gelmiş veya dişi besleyen diş özünün(pulpa dokusu) iltihaplandığı durumlarda uygulanan tedaviye kanal tedavisi denilir. Kanal tedavisinde dişin iltihaplı sinir dokusu alınır. Kök kanalı temizlenir, genişletilir ve uygun kanal dolgu maddeleriyle doldurulur. Dişteki enfeksiyon durumuna göre tek veya çok seans yapılabilir.


Hangi dişlere kanal tedavisi uygulanır?


Kanal tedavisi her süt ve daimi dişe yapılabilen bir tedavidir.


Kanal tedavisinin aşamaları nelerdir?


Tedaviye başlarken temel prensip hastanın ağrı duymamasıdır. Bunun için dişe yapılacak olan anestezi (uyuşturma) hastanın ağrısız bir tedavi süreci geçirmesi için yeterli olur.
İkinci aşama diş dokusundaki çürüğün temizlenip dişin pulpa dokusunun bulunduğu pulpa odasına ulaşılmasıdır.dişin pulpası alınıp dezenfektan ve antimikrobiyal solüsyonlar ile kanallar yıkanır.kök kanalları kanal aletleriyle temizlenip şekillendirilir. Üçüncü aşamda dişin durumuna göre aynı seans veya sonraki seanslarda kanal dolgusu yapılır. Dördüncü ve son aşama ise kanal tedavisi yapılmış dişin üst restorasyonunun yapılmasıdır.


Kanal tedavili dişin ömrü ne kadardır?


Dişin durumuna bağlı olarak uygun şekilde yapılan kanal tedavisi ve koronal restorasyon ile diş ömür boyu ağızda kalabilir.


Kanal tedavisi sonrası karşılaşılabilecek sorunlar nelerdir?


Kanal tedavisi yapılmış dişler canlıklarını yitirdikleri için, su kaybederler ve sağlıklı bir dişe göre çok kırılgan bir hal alırlar(yaş ağaç-kuru ağaç). Bu yüzden bu dişlerin kanal dolgusu üzerine yapılacak olan restorasyonların(dolgu veya kaplama) başarısı en az kanal dolgusu kadar önemlidir. Uygun restorasyon yapılmaz ise ters bir çiğneme kuvvetiyle yanlış bir yerden kırılan dişinizi kaybedebirsiniz.
Kanal tedavisi yapılmış dişler kimi zaman yanlış müdahale sebebiyle kimi zamanda kullanılan kanal dolgu maddeleri sebebiyle renk değişikliğine uğrayabilirler. Ancak günümüzde intrakoronal(kuron içi) olarak adlandırılan beyazlatma tekniğiyle bu renkleşmeler tedavi edilebilmektedir.
Dolgunun altından veya kök ucundan meydana gelen mikro boyutlardaki sızıntılar sebebiyle veya kanal dolgusunun kötü yapılması sebebiyle kök ucunda kemiğe kadar ilerlemiş bir enfeksiyon gelişebilir. Bu durumda kanal tedavisi tekrarlanarak dişin kurtarılması mümkün olabilir.


Ortodontik tedavide kullaılan aygıtlar görüntüyü etkiler mi?


Hareketli plaklar estetiği olumsuz yönde etkilemezler. Sabit ortodontik tedavide kullanılan sistemlerin endikasyon doğrultusunda şeffaf, porselen olanları da mevcuttur.


Ortodontik tedavide ağrı oluşur mu?


Ortodontik tedavi esnasında kullanılan aygıta göre değişkenlik göstermekle birlikte en fazla bir hafta sürecek çok şiddetli olmayan ağrı duyulabilinir.


Ortodontik tedavide elde edilen sonuçlar kalıcı mıdır?


Aktif ortodontik tedaviyi takiben ortodonitistin önerdiği süre boyunca da pekiştirme tedavisi yapılmaktadır. Pekiştirme tedavisi sonucun kalıcı olması için aktif ortodontik tedavi kadar önemlidir.


Ortodontik tedavi nekadar sürer?


Ortodontik tedavi süresi kişinin tedavi başındaki probleminin durumuna göre değişkenlik gösterir. Ortalama olarak 1 ila4 yıl sürmektedir.


Ortodontik tedavi esnasında ağız ve diş bakımı nasıl olmalıdır, önemi nedir?


Ortodontik tedavi esnasında sabit teknikler kullanılırken kişi ağız bakımına büyük özen göstermelidir. Ağızda tedavi amaçlı kullanılan apareyler gıda tutulumunu artırırlar. Bu nedenle dişler her öğünden sonra özenle fırçalanmalı ve gerektiğinde arayüz fırçaları da kullanılmalıdır.